Këshilla rreth Air Fryer
Jeni një përdorues i rregullt i air fryer dhe e dashuroni atë. Friteza me ajër ju lejon të gatuani shpejt dhe me lehtësi versione më të shëndetshme të ushqimeve të preferuara të skuqura.
Më poshtë do te gjeni disa këshilla dhe truket më të mira për fritezën me ajër për të bërë pjata të shëndetshme dhe të shijshme që dalin perfekte çdo herë.
Shpresoj t'ju ndihmojnë dhe të jenë po aq të dobishëm edhe për ju!
Këshilla rreth Air Fryer
Jepini fritezës tuaj pak hapësirë
Fritezat me ajër kanë nevojë për hapësirë të mjaftueshme për qarkullimin e ajrit në mënyrë që të mund të funksionojnë me efikasitet dhe të shmangin mbinxehjen. Shumica e prodhuesve rekomandojnë lejimin e të paktën 10-15cm hapësirë nga të gjitha anët. Dhe kurrë mos vendosni objekte mbi fritezen tuaj të ajrit.
Ngrohja e ushqimit në fritezën me ajër ka shije shumë më të mirë se ngrohja në mikrovalë
Ndonëse mund të jetë joshëse të ngrohni ushqimin tuaj në mikrovalë, rezultatet janë shpesh zhgënjyese. Por rinxehja me fritezen me ajër do ta bëjë ushqimin tuaj lehtësisht të freskët dhe të shijshëm.
Në vetëm pak çaste, ju mund të ringrohni patate të skuqura ose ushqime të tjera "krokante" dhe ta ktheni te njejten shije. Ju mund te ringrohni picen tuaj ne air fryer, gjithashtu mund ta ringrohni biftekun në friteze në ajër dhe të ringrohni pulën e skuqur.
Ndizeni dhe lereni te thahet pas larjes
Ky truk i vogël është mjaft i thjeshtë, por shumë i dobishëm (dhe argëtues). Pasi të keni larë shportën ose sirtarin e fritezes me ajër, thjesht futeni përsëri në air fryer dhe ndizeni për 2 ose 3 minuta. Pa mundim dhe plotësisht efikas!
Kontrolloni ushqimin tuaj
Meqenëse temperaturat aktuale mund të ndryshojnë në varësi të modelit te fritezes, është e rëndësishme të kontrolloni gatimin e ushqimit duke përdorur një termometër kuzhine dhe më pas të rregulloni kohën e gatimit në përputhje me rrethanat.
Sidomos kur gatuani ushqime si hamburgerë të lëngshëm me air fryer dhe gjokse pule krokante.
Mund të zbuloni se friteza juaj e ajrit gatuan me shpejtësi ose ndoshta kërkon më shumë kohë. Pavarësisht kohës së shënuar në recetë, mirë është ta kontrolloni nëse ushqimi është gati.
Përdorni llojin e duhur të spërkatjes së vajit në gatim
Shikoni këtë postim për të mësuar se si të spërkasni me vaj fritezën
Nëse shporta juaj e fritezes me ajër ka një shtresë që nuk ngjit, mos përdorni spray gatimi që përmbajnë silikon, lecitinë ose lecitinë soje (si p.sh. Pam). Dihet se këto spërkatje dëmtojnë dhe madje gërryejnë shportën, prandaj kontrolloni përbërësit e sprajit tuaj përpara se t'i përdorni. Pse të mos spërkatni me pak vaj?
Më pak është më shumë kur bëhet fjalë për vajin
Përdorimi i vajit ose spërkatjes së gatimit ndihmon në mbajtjen e ushqimit tuaj të lagësht dhe parandalon tharjen e tij, por mos e teproni!
Friteza e ajrit ka nevojë për sasinë më të vogël - po flasim për çdo gjë nga një spërkatje e lehtë deri në 1 lugë gjelle. Më shumë se kaq do të rezultojë në ushqim të gatuar jo mirë, të lagur dhe jo të shijshëm. Dhe unë rekomandoj përdorimin e një shishe spërkatëse për të ndihmuar në shpërndarjen e vajit.
Kthejeni (ose shkundni) ushqimin tuaj të paktën një herë
Shkundja e koshit ose kthimi i artikujve ushqimorë duke përdorur kapsen të paktën një herë në gjysmë të kohës së gatimit do të mundësojë gatim më efikas dhe më të barabartë, që do të thotë se ushqimi juaj do të dalë edhe më i shijshëm.
Ndihmoni që ushqimet më të lehta të qëndrojnë në vend
Për shkak se ventilatori i fritezës me ajër është i fuqishëm, ushqimet më të lehta mund të fryhen brënda koshit. Përdorni shkopinj të vegjël për të mbajtur ushqimet e grumbulluara së bashku, si fetat e sipërme të bukës në një sanduiç.
Kur përgatisim patate të skuqura, tortilla me fritezën me ajër dhe krah pule mos harroni të shkundni koshin.
Shtimi i ujit në pjesën e poshtm parandalon tymin
Kur gatuani ushqime të yndyrshme, shtimi i ujit në sirtarin poshtë koshit ndihmon në parandalimin e tymit të yndyrës dhe vajit që rrjedh.
Është e dobishme kur gatuajmë receta si: proshutë krokante, salçiçe, mish, perime dhe copa të tjera më të yndyrshme mishi.
Përdorni një mbajtese për të hequr sendet e nxehta
Kur gatuani dhe piqni ushqime brenda një pjate ose tigani, si byrek me patate të ëmbël, bëni një mbajtese me letër alumini për ta ndihmuar në largimin e saj nga koshi i nxehtë. Ja si ta bëni:
Palosni një copë letër alumini në një drejtkëndësh që është të paktën 5cm i gjerë dhe 50cm i gjatë.
Përqendroni tiganin ose pjatën në mes të shiritit të letrës dhe përdorni një palë dorashka kuzhine silikoni për të mbajtur skajet e dorezes për të ngritur tiganin ose pjatën dhe e ulni në shportën e fritezës me ajër.
Vendosni skajet e dorezes në anët e koshit të fritezes së ajrit. Kur të jeni gati për ta hequr, thjesht hiqeni dhe mbani skajet për të hequr tiganin jashtë.
Mos e tejmbushur shportën tuaj të fritezes me ajër
Ky është ndoshta gabimi i vetëm më i madh që bëhet kur përdorni fryerjen e ajrit. E kuptoj se është joshëse të provosh të vendosësh të gjithë ushqimin tënd brenda, në mënyrë që të mund të gatuash në një grumbull të vetëm. Por friteza e ajrit duhet të qarkullojë ajrin në të gjitha anët e ushqimit, kështu që duhet të siguroheni që t'i jepni ushqimit tuaj hapësirë të mjaftueshme. Tejmbushja do të rezultojë që ushqimi të mos gatuhet në mënyrë të barabartë ose mjaftueshëm, dhe ju do të humbisni atë shijen e mrekullueshme të gatimeve të skuqura në friteze me ajër.
Pra, kur gatuani ushqimet e preferuara të skuqura si patate, kofshë pule, kunguj të njomë, perime dhe salcice te ndryshme sigurohuni që t'u jepni atyre shumë hapësirë!
Përdorni këtë teknikë për bukën
Kur gatuani bukën, do të dëshironi ta bëni atë siç duhet, dhe ndoshta më e rëndësishmja, sigurohuni që ta shtypni fort me duart tuaja. Kjo do ta ndihmojë atë të ngjitet siç duhet dhe të mos rrëshqasë ose të fryhet gjatë gatimit.
Pastroni fritezën tuaj të ajrit pasi e përdorni
Për të përfituar sa më mirë nga friteza juaj e ajrit, duhet ta mbani atë të pastër dhe mënyra më e mirë për ta bërë këtë është ta pastroni pasi ta përdorni në vend që të prisni derisa të shkrihet plotësisht. Mjetet e pastrimit që ju nevojiten: Sfungjer jo gërryes, leckë me mikrofibër, furçë e butë, ilaç për enët.
Sigurohuni që friteza juaj e ajrit të jetë e fikur, e hequr nga priza dhe e ftohur përpara se ta pastroni. Pastroni shportën me pak ujë të ngrohtë me detergjent dhe një sfungjer jo gërryes. Nëse ka ngecur ndonjë ushqim, mund ta njomni shportën në një tas me ujë të nxehtë me sapun përpara se ta lani me një sfungjer jo gërryes. Nëse dëshironi, mund të lani vetëm shportën në lavastovilje. Pastroni pjesën e jashtme të fritezes me ajër. Fshijeni pjesën e jashtme të fritezes së ajrit me një leckë të lagur me mikrofibër. Më pas nëse është e nevojshme fshijeni pjesën e jashtme me ujë të ngrohtë me sapun dhe një sfungjer jo gërryes. Përdorni një furçë të butë për të pastruar çdo ushqim të mbërthyer në elementin ngrohës. Thani gjithçka. Sigurohuni që gjithçka të jetë tharë duke e fshirë me një leckë të pastër mikrofibër. Më pas mund ta përdorni sërisht tenxheren.


