Kek Hungarez Gerbeaud
Koha totale:
7- 8 Min
- Përbërësit:
-
Brumi
- 500 g miell
- 25 g maja birre
- 250 g margarinë ose gjalpë
- 1 vezë
- 2 të verdha vezësh
- 1 lugë gjelle sheqer
- 100 ml qumësht
- Lëkurën e një gjysëm limoni
- Pak kripë
Për brumin
- 150 g arra
- 50 g sheqer pluhur
- 400 g reçel kajsie i bërë në shtëpi
Për pjesën e sipërme prej çokollate
- 100 g gjalpë
- 4 lugë gjelle sheqer
- 4 lugë gjelle ujë
- 4 lugë gjelle kakao (20-22%)
- Pregatitja:
-
Keku Hungarez Gerbeaud është një nga ëmbëlsirat më të njohura në Hungari sëbashku me Kafen Gerneaud në zemrën e Budapestit. Por për ne fjala ‘’Gerbeaud’’ do të thotë kek i shijshëm i bërë në shtëpi më shtresa reçel kajsie, arra, i mbuluar me çokollatë. Krishtlindjet dhe Pashkët nuk mund të imagjinohen pa këtë tortë të mrekullueshme. Kjo ëmbëlsirë u krijua nga një pastiçier francez i quajtur Emili Gerbeaud i cili jetoi dhe punoi në Hungari.
SERVIRET për 8 persona
PAJISJET E NEVOJSHME TË SETIT FAMILY MAGIC
- Tasi për përzierjen
- Kapaku
- Mikseri i dorës
PËRGATITJA
Në një tigan të vogël ngrohni qumështin derisa të bëhet i vakët dhe shtojini sheqerin dhe majan e birrës. Në një tas të madh përzjeni miellin dhe margarinën\gjalpin me dorë. Masa do të bëhët si më thërrime. Shtoni vezën dhe dy të verdhat e vezëve të tjera, masën me sheqer dhe maja birre, kripën dhe lëkurën e limonit. Përziejini brumin fortë më duar. Nëse është e nevojshme shtoni sërisht miell. Ndajeni brumin në 4 topa, mbulojini dhe lërini të vijnë për 30 minuta. Ngrohni përpara sobën në 180°C. Lyejeni tavën me gjalp dhe miell. Shtroni një nga pjesët e brumit dhe më pas shtrojini sipër 1\3 e reçelit. Spërkateni me arra dhe sheqer. Vendosni shtresën e dytë të brumit dhe përsërisni të njëjtën gjë. Shtroni shtresën e tretë, vendosini reçelin dhe spërkateni me arra dhe sheqer. E njëjta procedurë edhe me shtresën e katërt të brumit. Pasi ti keni përfunduar këto hapa vendoseni të piqet për 30 minuta derisa sipër të marrë një ngjyrë kafë të lehtë. Lëreni të ftohet. Për shtresën e çokollatës: Në një tigan shkrini gjalpin, shtoni 4 lgj kakao, 4 lgj sheqer dhe 4 lgj ujë, përziejini sëbashku derisa sheqeri të shkrijë dhe masa të trashet. Lyejeni kekun me ketë salcë çokollate. Gjalpi do ta bëjë çokollatën të shkëlqejë duke i dhënë nje pamje mjaftë elegant.
Recetë nga Hungaria